Inbraakvertragend glas
Woningen en bedrijfspanden zijn jammer genoeg een graag gezien doelwit van inbraak en vandalisme. Vooral glas is hierbij doelwit, omdat dit vaak het meest kwetsbare deel van het gebouw is. Inbraakvertragend glas biedt in deze gevallen uitkomst. Dit glas is extra sterk gemaakt door verschillende lagen glas en folie. Inbraakvertragend glas is ook een veilige oplossing ter voorkoming van persoonlijke verwondingen, omdat het glas bij breuk op zijn plaats blijft zitten.Inbraakvertragend glas bestaat uit een (geharde) ruit voorzien van PVB (Polyvinylbutyral) folie. Dit is een stugge folie die ervoor zorgt dat het glas minder snel breekt en op zijn plaats blijft zitten wanneer dit wel gebeurt. Het aantal toegepaste lagen folie staat dus in direct verband met het niveau van inbraakvertraging. Een enkele folielaag wordt alleen gebruikt als letselbeperking. Inbraakvertragend glas kan worden toegepast met dubbelglas, isolatieglas en gekleurde of matte folielagen.
Inbraakvertragend glas is dus gelaagd glas met extra tussenlagen. Stichting Veiligheidsbeglazing (SVB) hanteert samen met het SKG een sterrensystematiek voor veiligheidsbeglazing, hang- en sluitwerk. Hiermee kunt u de kwaliteit van het inbraakvertragend glas bepalen. Referenties hierover vindt u op de website van het SKG.
Inbraakvertragend glas kan worden gebruikt voor ramen en deuren van woningen, winkels en bedrijfspanden, in combinatie met isolatieglas, dubbelglas en vrijwel alle andere soorten hardglas.
Inbraakvertragend glas is verplicht bij ramen die zich laag boven de grond bevinden, bij het gebruik van glas in balkons en trap balustrades en als dakbeglazing van bijvoorbeeld serres.