Brandvertragend glas
Brandveiligheid van gebouwen is in wetten en regels vastgelegd. Het naleven van bouwvoorschriften is daarom erg belangrijk en kan veel ellende besparen. Omdat bijna geen enkel gebouw zonder glazen ramen kan, vormen deze een belangrijke afweging binnen brandveiligheid. Steeds vaker stelt de overheid de eis dat gebouwen binnen openbare gelegenheden voorzien zijn van brandvertragend glas. Hierbij moet vooral gedacht worden aan scholen, ziekenhuizen, kinderdagverblijven, vliegvelden enzovoorts.Brandvertragend glas is veiligheidsglas met brandvertragende eigenschappen. De werking van het glas kan variëren van 30 tot 60 minuten, afhankelijk van het soort glas waarvoor is gekozen.
Over het algemeen kan brandvertragend glas in twee typen onderverdeeld worden:
Gelaagd glas
Dit glas is opgebouwd uit verschillende lagen.
Glas met brandvertragende gel
Dit glas bestaat ook uit meerdere lagen, waartussen een opschuimende, brandvertragende gel is aangebracht. Deze gel zet uit bij ongeveer 120 graden Celsius en vormt een harde, ondoorzichtige laag.
Brandwerend glas zal een brand in een gebouw vertragen waardoor het minder snel door de ruimtes verspreidt. Hierdoor blijft de vluchtroute vrij en krijgt de brandweer voldoende kans om bij de brand te komen en te blussen.
Brandwerend glas moet wettelijk aan een aantal normen en eisen voldoen, aangegeven door middel van verschillende afkortingen:
• E—Integriteit. Het glas biedt weerstand tegen bezwijken, de scheiding blijft vlamdicht, intact, en brandt niet aan de ‘niet-vuur’ zijde.
• EW—Stralingsbeperking m.b.t. de thermische isolatie. De meest voorkomende eis in Nederland. Maximale warmtestraling van het glas: 15 kW/m².
• EI—Isolatie. De temperatuur aan de niet-brandzijde loopt niet hoger op 180 graden Celsius op één plek, of 140 graden Celsius gemiddeld over het glasoppervlak. Bovendien laat het glas geen warmte, gas of vlammen door.
In Europa worden de verschillende klassen brandweerbaarheid bepaald volgens De Europese Classificatie Brandwerendheid. De verschillende klassen zijn 15, 20, 30, 45, 60, 90, 120, 180, 240 en 360 minuten brandwerendheid. Deze classificatie wordt afhankelijk van land en product vastgesteld met gebruik van verschillende codes:
R = Bezwijken, stabiliteit
E = Vlamdichtheid (geen opening > Ø 25mm, geen kier > Ø 6 mm, geen hete gassen)
I = Isolatie (gemiddelde stijging < 140ºC, of < 180ºC op 1 meetpunt)
W = Warmtestraling (< 15 kW/m², geldt alleen in Nederland, voor deuren)
S = Rookdichtheid (geldt voor brandkleppen en ventilatiekanalen)
M = Mechanische sterkte (geldt alleen in Duitsland, zware zak tegen constructie)
C = Zelfsluitend
K = Brandwerende bescherming